kara mizahın çizgisi ve özgürlük | 12 nisan olayı

 bugün kara mizahın bir çizgisi olabilir mi ? mizahın yeri ve zamanı ne olmalı ? gibi soruları oldukça düşündüğümüz gerçek ile sanal ⤵️ arasındaki çizginin bulanıklaştığını gördüğümüz bir gün oldu.

ilk olarak kara mizah başlığını masaya yatıralım , ortada tehdit ve iftira olmadığı sürece ifade özgürlüğünün var olduğunu savunan güruhtayım lakin mizah olduğu iddia edilen bir şeyin bunu yapanlar tarafından belirli bir otosansür sisteminden geçirilmesinde de fayda olduğu da yadsınamaz bir gerçek.

şayet her şeyin bir sonucu ve belirli sorumlulukları olduğu varlığını reddetmek toplumsal ( bir sosyete de yaşıyoruz ) bazı sorunlara yol açıyor. bu kara mizahı yapanlar belirli bir sorumluluğa sahip olduğunu bilmeli ve ona göre de hareket etmelidir.

ki zaten bende 11 nisan gecesi kara mizahın tehdit zinciri olmadan önceki gecede küfürsüz tehditsiz bir kaç tivit atmıştım ama olay tehditler silsilesine dönüşünce bu topluluğun parçası olmamak için yazdığım her şeyi sildim.

12 nisan tecavuz kara mizah tehdit
12 Nisan Tehditleri - Twitter

bu yazıyı kendimi aklamak veya vicdan azabı çektiğim için yazdığımı düşünebilirsiniz, bir açıdan haklısınız da, basit klişe bir slogan vardır ' ya senin annene kız kardeşine yapılsa ' diye her ne kadar eskise ve absürtleşse bile etkisini kaybetmedi, bu iş tehdit boyutuna varınca da kendisini azab olarak hissettirdi bende.

birde bu kara mizahın yapıldığı platformun twitter olması da büyük bir sıkıntı çünkü bu sitede küçük yaşında olanlar var ve attıkları tivitleri görseniz neden twitter'da bunun yapılmaması gerektiğini üzücü bir şekilde idrak edersiniz. 

12 Nisan Tehditleri Çocuklara Etkisi - Twitter


başta olması gereken meme (mim) kültürüne hakim reddit yada bazı facebook grupları gibi niş yerlerde bunun kontrollü bir biçimde yapılmasıydı.

şuan baktığımızda kara mizahın tehdit boyutuna ulaştığını etik ve özgürlük ⤵️ sınırları çizgisini aştığını görebiliyoruz.

birde daha fazla fav almak için trajikomik tivitler atanlar var ki gerçek anlamda tek komik olan şey buydu bu gün.

12 nisan tecavuz kara mizah tehdit
12 Nisan Tehditleri Trajikomik Yanı - Twitter


yazdıklarımı özetlemek gerekirse; kara mizah yapıyorsanız sorumluluğunuzun olduğunu bilmelisiniz, her yerde değil de niş yerlerde yapmalısınız, böyle bir özgürlüğünüz olması sizi yanıltmasın sonuçlara katlanmalısınız, mağduriyetten kendinize pay çıkartmamalısınız.

hepsinin isimlerini ve hesap adlarını parmakla gösterme olmasın diyerekten kapattım, umarım kendimi doğru ifade etmişimdir.


ömer faruk

yazıyorum bir şeyler anonimliğin gölgesinde kendi kendime, yadırgama beni eyy yolcu, kimi vakit deneme günceleri yazarım kimi vakit kısa hikayeler en nihayetinde buradayız, mecburuz. // kişisel blog yazıları, deneme günceleri, hikaye denemeleri, deneme yazıları, makaleler, film ve dizi yazıları

7 Yorumlar

  1. Bence biz bu ipin ucunu fazla kaçırdık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maalesef ki evet , bu bize bir ders oldu , bazı doğrular , yanlış yerde söylenmemeli

      Sil
  2. İnsan fikirlerini duyurmak istiyor ya. Tabiatı bu sanırım. Niş yerlerde çok fazla takildikca da sosyal hayata entegre olmak zorlaşıyor. Ben pozitif bakıyorum kamuya daha açık yerlerde 'saka' yapılmasına. Diğer türlü kendin çal kendin oynaya dönüyor olay. 20. Yüzyılın başında sosyalistler sadece fabrikalarda konuşsa şuan sahip olunan işçi haklarının kaçı elde edilebilirdi acaba? Ya da feministler niş yerlerde fikirlerini aktarsalar kadın topluma nasıl entegre olurdu. Fikirlerden korkmamak lazım sadece. Gerisini vicdan hallediyor. Tacizin tecavüzün savunulacak en ufak bir yanı yok. Kadın düşmanlığının da öyle. Bizim millet çok alingandir, eşek dersin linç eder de semer vursan gıkı çıkmaz. Gece sokakta kadınları koruyan eli bıçaklı kekolar da dmden nasıl teşekkür mesajları almıştır kim bilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haklısınız neredeyse sahip olduğumuz tüm özgürlükleri fikirlerimizi yüksek sesle beyan etmemiz sebep oldu , kara mizahın da güldürürken düşündüren yapısı sayesinde de bu yolda gerçekten hızlı adımlar attık ama yinede tecavüz gibi daha ketum davranmamiz gereken konuyu çocuklara açık bir yerde tehdit içeren bir şekilde konuşulmasi bana mantıklı gelmiyor . konuşalım ama reddit gibi Facebook grupları gibi çocukların ve bilinçsiz insanların olmadığı yerde konuşalım , değerli yorumun için teşekkürler .

      Sil
  3. Facebook gruplarından veya reddit gruplarından çıkmamalıydı bu cikartanlar suçlu olanlar.

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel ve açıklayıcı bir yazıydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim, birileri tarafından okunduğunu bilmek güzel his

      Sil
Daha yeni Daha eski